Svara på EU-samråd om offentlig upphandling

Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på lagstiftningen om offentlig upphandling genom ett digitalt offentligt samråd. Samrådet riktar sig särskilt till myndigheter, företag och organisationer som arbetar med offentlig upphandling, men är öppet för alla som berörs. Resultaten kan på sikt leda till en förändring av det EU-direktiv som ligger till grund för den nationella lagstiftningen. Lämna synpunkter senast den 7 mars 2025.
EU:s direktiv om offentlig upphandling lägger grunden för hur svenska myndigheter och vissa allmännyttiga företag får köpa in varor och tjänster. Med bakgrund av de politiska riktlinjerna för den nytillsatta EU-kommissionen startas nu en utvärdering av dessa regleringar. Syftet är att avgöra om de fortfarande är lämpliga för sitt ändamål och tillräckliga för att hantera aktuella utmaningar på EU-marknaden. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är målet att prioritera europeiska produkter i strategiska sektorer, stärka EU:s värde och säkerhet kring viktiga tekniklösningar, produkter och tjänster, samt göra reglerna enklare och mer moderna, särskilt för innovatörer och nystartade företag.
Följande direktiv kommer att beröras av utvärderingen:
- Direktiv 2014/23/EU om tilldelning av koncessionskontrakt
- Direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling
- Direktiv 2014/25/EU om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster
För att samla in underlag till denna utvärdering öppnar EU-kommissionen ett offentligt samråd där allmänheten kan lämna synpunkter gällande de berörda direktiven. Alla är välkomna att delta, men det finns ett särskilt intresse av att få in synpunkter från myndigheter som ansvarar för offentlig upphandling och förvaltning av EU-medel, samt regionala och lokala upphandlare och inköpscentraler. Företag och företagsorganisationer, inklusive småföretag och nystartade företag, spelar också en viktig roll. Även arbetsmarknadsparter, som fackföreningar och arbetsgivarorganisationer, samt akademiker och forskningsinstitut, utgör också viktiga målgrupper för denna process.
Samrådet syftar till att samla in omfattande och högkvalitativ information, data och återkoppling om hur de aktuella direktiven har fungerat i praktiken. Sista dagen för att lämna synpunkter är den 7 mars 2025. Därefter kommer en sammanfattande faktarapport att publiceras på samrådets webbplats inom åtta veckor. Resultaten kommer också att sammanställas i en rapport som bifogas EU-kommissionens arbetsdokument för utvärderingen av direktivet.
/Maria Janulf
Läs mer om samrådet och lämna synpunkter här
Foto: Geron Dison via Unsplash
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information