Snart öppnar 2024 års utlysning inom CEF2 Digital

Under oktober väntas EU-kommissionen publicera den fjärde utlysningen inom Fonden för ett sammanlänkat Europa Digital (CEF2 Digital). Utlysningen uppmanar aktörer inom digital infrastruktur att söka EU-medel till projekt som syftar till att stärka etableringen av ultrasnabb, säker och hållbar digital infrastruktur.

Den 21 oktober klockan 10.30-12.00 kommer PTS CEF-kansli tillsammans med företrädare från EU att anordna ett digitalt informationsmöte om den fjärde utlysningen för Fonden för ett sammanlänkat Europa Digital (CEF Digital). 

Områdena som kommer presenteras är: 

5G (Smarta samhällen och transportkorridorer) 

Stomnätsförbindelser (Sjökablar) 

Kvantkommunikation (EuroQCI) 

För att EU ska förbli en konkurrenskraftig och oberoende aktör på den globala digitala marknaden  

ämnar Fonden för ett sammanlänkat Europa Digital (CEF Digital) att stärka digitaliseringen och moderniseringen av digital infrastruktur. CEF Digital etablerades 2014 som ett återkommande stödprogram för utveckling av 5G-infrastruktur med syftet att utveckla, modernisera och komplettera de transeuropeiska digitala näten där stöd tilldelas för bland annat 5G-transportkorridorer, HPC-anslutning och molnlösningar. 

Med en budget på 25.81 miljoner euro medfinansierar CEF Digital 5075 procent av projektkostnaden och stödet tilldelas för projekt som främjar utbyggnad och användning av 5G-nät samt projekt som säkerställer gränsöverskridande europeisk datainfrastruktur såsom sjökablar. Finansieringsmedlen tillhandhålls av EU-kommissionens genomförandeorgan för klimat, infrastruktur och miljö (CINEA) vars mandat är att genomföra delar av EU:s finansieringsprogram för transport-, energi- och klimatåtgärder.  

Läs mer om hur du gör ansökningen här

Läs mer om CEF-digital här

/William Ekelius 

09 Okt 2024 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information