Ny rapport om alternativ finansiering och alternativt utförande av infrastrukturprojekt i norr

Den 14 oktober släppte Botniska korridoren tillsammans med SWECO en ny rapport som fokuserar på alternativ finansiering och alternativt utförande av infrastrukturprojekt i norr för att möta den gröna omställningen och det förändrande omvärldsläget.

Botniska korridoren, ett samarbete mellan sju regioner i norra Sverige släppte den 14 oktober 2024 sin rapport kring alternativ finansiering och alternativt genomförande av infrastruktur i norra Sverige. Samarbetet driver på för att stärka förbindelserna mellan norra Sverige och Europa med syftet att öka transportkapaciteten längs Norrlandskusten och förbättra kopplingarna till den europeiska transportmarknaden.  

Rapporten, som är framtagen av SWECO, framhåller vikten av att stärka norra Sveriges kopplingar mot resten av EU genom ett snabbare färdigställande av EU:s stomnätskorridorer genom att hitta nya vägar till finansiering, både nationellt och från EU. Godsmängderna i norra Sverige väntas öka kraftigt vilket kommer att ställa krav på hållbara och kapacitetsstarka transportlösningar. I rapporten uppskattas att utveckling av järnvägsnätet i norra och mellersta Sverige kräver investeringar på totalt 130 miljarder kronor. 

Fyra olika stråk analyseras i rapporten: Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Oskustbanan och Godsstråket genom Bergslagen, varav de tre första föreslås finansieras i bolagsform. För Malmbanan föreslås ett statligt bolag och finansiering genom anslag, EU-medel, trafikavgifter och statligt lån. För Norrbotniabanan och Nya Ostkustbanan föreslås istället två statliga projektbolag där regionerna och kommunerna är delägare.  

North Swedens arbete med Botniska korridoren  

Den 26 juni arrangerade North Sweden tillsammans med Samarbetet Botniska korridoren, Nya Ostkustbanan, Norrbotniabanegruppen  ett seminarium i Almedalen med fokus på snabb utbyggnad av järnväg i norr genom nordisk samverkan och alternativ finansiering. Seminariet var ett av de tyngsta infrastruktureventen i Almedalen i år med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), ordförande för riksdagens trafikutskott Ulrika Heie (C), Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana samt Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd på plats. På initiativ av North Sweden inleddes tidigt ett arbete för att få arrangera ett sidoevent till transportministermötet vilket resulterade i seminariet i Almedalen. 

Vad händer härnäst?  

Samarbetet Botniska korridoren har presenterat rapporten vid ett webbinarium och kommer nu att överlämna den till berörda aktörer som infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD), ordföranden i Trafikutskottet Ulrika Heie (C) samt Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana. Diskussionerna kring ökad nordisk samverkan och olika finansieringsmöjligheter kommer att fortsätta vid det årliga eventet kring EU:s Östersjöstrategi den 3031 oktober i Visby som arrangeras av regeringen och Nordiska ministerrådet, där North Sweden kommer att medverka. Det blir ett tillfälle att på nytt lyfta upp inspelen i Almedalsdeklarationen.    

/William Ekelius  

Läs mer om Botniska korridoren och Swecos rapport här

Se webbinariet om rapporten här

Läs mer om Samarbetet Bottniska korridoren här  

Läs mer om infrastrukturseminariumet i Almedalen och Almedalsdeklarationen här

Fotografi: Botniska korridorens rapport

23 Okt 2024 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information