North Sweden på Nordnorska Europadagar I Narvik
Den 23-24 oktober arrangerades årets upplaga av Nordnorska Europadagar, denna gång med fokus på infrastruktur och mobilitet. Dagarna var del av en liten turné med avstamp i Narvik för att sedan fortsätta till Tromsö och Vadsö. North Sweden medverkade i flera sessioner i Narvik för att berätta om arbetet med att värna norra Sveriges intressen i revideringen av förordningen för det Transeuropeiska transportnätverket, TEN-T.
Pubinar om Narvik och det geopolitiska läget
Den 23 oktober bjöds det in till ett så kallat Pubinar, ett seminarium på en restaurang med titeln ”Narvik: Back on Track – en viktig logistikhub i Europa”. Vid pubinaret växlades talare med musikinslag och gästerna fick både inblick i Narviks utveckling ur ett historiskt perspektiv och dess roll som en viktig logistisk knutpunkt i Norden och Europa. North Sweden medverkade i ett panelsamtal i slutet av kvällen om det nya säkerhetspolitiska läget och de krav det ställer på utvecklad infrastruktur och lyfte där vikten av de östvästliga gränsöverskridande kopplingar mellan Norge, Sverige och Finland för att säkerställa tillgång till de norska Atlanthamnarna. Med i samtalet var även Lisa Lundgren från Region Norrbotten som någon dag senare skulle tillträda som generalsekreterare för Nordkalottrådet.
North Sweden om europeisk transportpolitik
Under konferensen den 24 oktober sattes fokus på behovet av utbyggd infrastruktur både utifrån den gröna nyindustrialisering som sker i norra Norge, Sverige och Finland, men även utifrån det nya geopolitiska läget med en rysk stängd gräns som leder till, och kräver, nya transportflöden. Dagen genomsyrades av ett övergripande europeiskt perspektiv där just gränsöverskridande kopplingar har en särskild roll. Flera olika transportkorridorer presenterades, däribland ACE Green, som kopplar ihop Oslo med Trondheim och Bodö, och Green Rail som är ett projekt för att frakta lax och färskvaror mellan Nordland och Nederländerna, med passage genom Sverige.
North Sweden medverkade genom Lotta Rönström som berättade om arbetet inför och under revideringen av förordningen för det transeuropeiska transportnätverket, TEN-T, för att värna norra Sveriges intressen, bland annat med målet att få norra Sveriges stråk och noder bättre inkluderade på TEN-T-kartorna. Att synas på kartorna är viktigt av olika anledningar, dels för att det öppnar upp för olika typer av samverkan, dels för att det öppnar upp för medfinansiering från EU för utbyggnad av infrastrukturen i de TEN-T-klassificerade stråken och noderna. Sedan 2021 inbegrips norra kuststråket i norra Sverige och Malmbanan i de viktiga europeiska transportkorridorerna, men när det gäller noder, såsom hamnar och terminaler, så har det varit relativt blankt i norr. Det har North Sweden arbetat för att ändra, med ett lyckat resultat. I nya TEN-T inbegrips nu Piteå Hamn, förutom Luleå, Umeå och Sundsvall, samt terminalerna i Luleå, Umeå och Sundsvall. Utöver det så är både Umeå och Sundsvall nu klassificerade som så kallade urbana noder i TEN-T, vilket troligtvis kommer att leda till möjligheter till medfinansiering till exempel för att bygga ut infrastruktur för alternativa bränslen och för att bättre koppla ihop de olika trafikslagen i noden.
Lotta berättade vidare att militär mobilitet är i stort fokus på EU-agendan, där militära mobilitetskorridorer nu etableras som sannolikt kommer att beröra både Narvik och Luleå.
Vid konferensen medverkade även bland andra Markus Petäjäniemi från Arctic Rail, Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB, och Børge Edvardsen Klingan, hamndirektör för Narvik hamn som alla lyfte behovet av snabbt utvecklad infrastruktur på Nordkalotten för att möta de stora satsningar som sker i norr, men även de säkerhetspolitiska utmaningarna.
Dagen avslutades med ett intressant pass om infrastruktur i rymden där professor Raymond Kristiansen från UiT Narvik berättade om UiT:s arbete med att säkra hållbarhet i rymden och lyfte problemet med rymdskrot som riskerar att slå ut viktiga satelliter eller träffa rymdfarkoster av olika slag.
/Lotta Rönström
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information