Infrastrukturpropositionen i fokus vid workshop med Nya Ostkustbanan
Den 3–4 oktober samlades styrelsen och tjänstemän kopplade till Nya Ostkustbanan i en workshop för att diskutera vägen mot ett färdigställande av ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand/Västeraspby. Workshopen sammanföll med regeringens presentation av den nya infrastrukturpropositionen som förstås hamnade i fokus under dagarna. North Sweden fanns på plats för att berätta om Nya Ostkustbanans tydliga plats i den europeiska transportpolitiken, som i slutändan ska genomföras genom nationell transportplan. Intressanta studiebesök på Polarbröd, BAE Systems Hägglunds och Ågrenhuset var också del av programmet.
Det blev stor uppslutning när Nya Ostkustbanan samlades för en workshop i Örnsköldsvik den 3–4 oktober som även råkade sammanfalla med regeringens presentation av den nya infrastrukturpropositionen. Styrelsen och tjänstemän från ägarna och representanter från Trafikverket, Handelskammaren Mitt, Länsstyrelsen i Gävleborg och Örnsköldsviks kommun fick möjlighet att tillsammans både blicka bakåt på arbetet och de aktiviteter som skett sedan bolaget bildades, men även diskutera var vi står och då framför allt med fokus på propositionen som just presenterats.
Nya Ostkustbanan bildades 2015 som ett gemensamt bolag för Region Gävleborg, Region Västernorrland samt kommunerna Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Nordanstig, Sundsvall, Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik och arbetar för dubbelspår mellan Gävle och Härnösand/Västeraspby. Bolaget och dess ägare har arbetat intensivt för att visa varför ett dubbelspår behövs – för jobb, tillväxt och miljö – och det arbetet har gett utdelning. Regeringen beslutade i juni 2018 att anslå 1,7 miljarder extra till dubbelspårsutbyggnaden och samtidigt utpeka järnvägssträckan Gävle – Härnösand som en brist i det nationella transportsystemet. 2022 beslutade regeringen att tillskjuta 5 miljarder mer än vad Trafikverket hade föreslagit, vilket innebar att dubbelspårsutbyggnaden Gävle-Kringlan fredades.
Den 3 oktober presenterade regeringen infrastrukturpropositionen för nästa nationella transportplan. Vid regeringens pressträff framgick att den ekonomiska ramen för åren 2026–2037 ökar med hela 27 procent i förhållande till nuvarande ram, vilket är en större ökning än många hade förväntat sig. Regeringen öppnar också upp för alternativ finansiering och alternativa genomförandeformer, exempelvis i form av statliga bolag. Det skapar nya möjligheter. Men samtidigt saknas skrivningar vad gäller Nya Ostkustbanan.
- Flera av regeringens allra tyngsta företrädare – inte minst statsminister Ulf Kristersson och näringsminister Ebba Busch – har tydligt utlovat att Nya Ostkustbanan ska stå klar till 2035. Det är löften som förpliktigar. Sanningens minut närmar sig, även om vi först våren 2026 kommer att få svar på exakt vad som ryms i nästa nationella plan. Om Nya Ostkustbanan ska stå klar till 2035 måste Trafikverket få i uppdrag att planera hela Nya Ostkustbanan så att den kan stå klar 2035, annars kommer våra etapper att tryckas ut av andra investeringar som pekats ut som sträckor som ska byggas klart, säger Glenn Nordlund, ordförande i Nya Ostkustbanan.
North Sweden fanns på plats i Örnsköldsvik för att berätta om Nya Ostkustbanan ur ett europeiskt perspektiv. I den europeiska transportplanen, förordningen för det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T), finns den gamla Ostkustbanan med i det högst prioriterade stomnätet som ska stå klart utifrån kraven i TEN-T till 2030. TEN-T fastställer till exempel en linjehastighet för gods på 100 km/h och för persontrafik på 160 km/h vilket är långt över den hastighet tågen kan komma upp i på de sämsta delarna av banan. TEN-T genomförs genom den nationella transportplanen.
- För att Sverige ska leva upp till den överenskommelse man har med alla andra medlemsstater i EU måste man även lyfta in stråket i den nationella transportplanen, vilket vi har påpekat många gånger för nationell nivå. Vi blev glada att se att det fanns ett tydligt EU-perspektiv i regeringens direktiv till Trafikverket inför nästa plan, men dessvärre ser vi inte samma tydlighet nu, varken i inriktningsunderlaget från Trafikverket eller nu i propositionen, säger Lotta Rönström på North Sweden European Office.
Nya Ostkustbanan föreslår att banan lånefinansieras och byggs via ett statligt bolag. När dubbelspåret står klart kommer trafiken att öka och generera ökade intäkter från banavgifterna, men framför allt kommer banan att stärka Sveriges konkurrenskraft och bidra till olika typer av samhällsnyttor. Flera möten planeras nu med ledamöter i riksdagens Trafikutskott för att diskutera vägen framåt.
– För vår del är det viktigaste just nu att regeringen ger tydliga signaler till Trafikverket om att hela sträckan ska byggas klar, annars riskerar Nya Ostkustbanan att tryckas bort av andra jätteinvesteringar där regeringen tydligt sagt att de ska byggas ut i sin helhet. Vårt planeringsläge är mycket gott, faktiskt bättre än många av de stora projekten som hotar att tränga bort oss så som Ostlänken och sträckan Göteborg–Borås, säger Ingela Bendrot som är vd för Nya Ostkustbanan.
Vid workshopen arrangerades även flera mycket intressanta studiebesök. Först bar det iväg till Ågrenhuset som är en norrländsk aktör inom marknadsföring och kommunikation där Nya Ostkustbanan har sitt lager. Därefter blev det besök på BAE Systems Hägglunds som producerar världsledande stridsfordon och bandvagnar på plats i Örnsköldsvik där arbetsstyrkan har expanderat kraftigt senaste åren med 60+ miljarder kronor i orderboken. Slutligen blev det en tur till Polarbröds bageri i Bredbyn där fokus låg på deras hållbarhetsarbete och transportbehov. Järnvägen spelar förstås en central roll för Polarbröds transporter.
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information