Hållbara och resilienta transporter i fokus vid årligt forum om EU:s Östersjöstrategi
Den 29-31 oktober arrangerades det årliga forumet för EU:s Östersjöstrategi i Visby, då Sverige denna gång stod värd för eventet. Strategin är ett samarbete mellan åtta medlemsstater kring Östersjön och innefattar 14 olika policyområden, däribland transport. North Sweden hade inbjudits för att moderera en plenarsession om vikten av hållbara och robusta transporter i Östersjöregionen.
EU:s Östersjöstrategi (EUSBSR) antogs 2009 under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd som den första av fyra makroregionala strategier. Strategin är ett samarbete mellan åtta EU-medlemsstater runt Östersjön – Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland – och EU-kommissionen. Genom strategin arbetar man mot tre tre övergripande mål - Save the Sea, Connect the Region och Increase prosperity. Strategin innefattar 14 olika policyområden, som visas i bilden nedan. För att genomföra strategin har en action plan tagits fram för varje område som revideras med jämna mellanrum, senast 2021. Under 2024-2025 är en ny uppdatering på gång som ska antas senast 2026.
Ordförandeskapet för strategin roterar årligen mellan de olika medlemsstaterna. Sverige hade senast ordförandeskapet juli 2022-juli 2023, då Lettland tog över. Nu är det polskt ordförandeskap fram till juni 2025. Varje år hålls ett årligt forum som samlar aktörer från lokal, regional och nationell nivå samt EU-representanter för att diskutera utveckling, utmaningar och samarbete i Östersjöregionen. 2024 års forum arrangerades av den svenska regeringen tillsamman med Nordiska ministerrådet i Visby på Gotland den 29-31 oktober och samlade över 650 deltagare. Övergripande tema för konferensen var hållbarhet, resiliens och säkerhet.
Transporter i Östersjöregionen
Ett av policyområdena i strategin är transport som även är ett av North Swedens prioriterade områden. Det är fortfarande många gånger utmanande att resa och att transportera varor i Östersjöregionen. Robusta transportvägar krävs för att säkra regionens konkurrenskraft och den snabba, gröna omställning som pågår. Samtidigt har det nya säkerhetspolitiska läget med en stängd rysk gräns skapat ett behov av att både stärka de traditionella transportrutterna och bygga ut alternativa transportleder för att säkra livsmedelsförsörjning och militär mobilitet i kristider.
För att diskutera dessa frågor arrangerades vid forumet en plenarsession på temat ”Hållbara och resilienta transportsystem i Östersjöregionen” som Lotta Rönström från North Sweden bjudits in för att moderera.
Plenaren inleddes med en presentation av generaldirektören för Sjöfartsverket, Erik Eklund, som målade upp en ganska utmanande bild för sjöfarten i regionen med arktiska förhållanden där is skapar ett stort beroende av isbrytare. Han beskrev även utmaningarna med stora havsbaserade vindkraftsparker som kan skapa stora hinder och risker för sjöfarten. Eklund beskrev vidare något som diskuterats en hel del i media på sistone – den ryska skuggflottan – det vill säga hundratals skrotfärdiga, ofta oförsäkrade, oljetankers som både är ett miljö- och ett säkerhetshot Östersjön.
Därefter hölls ett bredare panelsamtal kring transporter i Östersjön, där Sari Nurro, ledamot i regionstyrelsen i Uleåborg och i Östersjökommissionen inom CPMR,
Stefan Breitenbach, Head of Project Department, Port of Hamburg Marketing, och
Mathias Lindström, Direktör för Kvarkenrådet, utöver Erik Eklund.
I samtalet lyftes det nya geopolitiska med en rysk stängd gräns som har lett till att de öst-västliga kopplingarna i norra Sverige, Finland och Norge kommit i ny dager. Det är nu än mer angeläget att säkra tillgång till de norska Atlanthamnarna för till exempel livsmedelsförsörjning och militär mobilitet. Panelen underströk även vikten av att bygga bort felande länkar (missing links) och flaskhalsar i de nord-sydliga transportkorridorerna i Östersjöregionen som till exempel Rail Baltica och Fehmarn-Belt, som nu har blivit än viktigare kopplingar till resten av EU. På fråga om hur Östersjöstrategin bäst kan användas för att accelerera utbyggnad av infrastruktur så var ett tydligt inspel att lokal och regional nivå bör involveras tydligare i genomförandet av denna, då målen i strategin kopplar starkt till regional utveckling och för att stärka det politiska ägarskapet över strategin.
Under konferensen hölls ett stort antal seminarier och sidoevent. North Sweden-regionerna är alla medlemmar i CPMR, Conference of Peripheral and Maritime Regions, som arbetar med Östersjögeografin inom den så kallade Östersjökommissionen (BSC) som samordnas av Lucille Ehrhart. CPMR BSC arrangerade en rad event vid konferensen planerade även plenarsessionen om transporter tillsammans med North Sweden. I marginalen av konferensen arrangerades ett rundabordssamtal med olika aktörer kopplade till strategin såsom nationella koordinatorer för EUSBSR, samordnare för de olika policyområdena och olika regionala aktörer. Även där lyftes vikten av att bättre involvera lokala och regionala aktörer i arbetet med strategin för en mer effektiv implementering. Ett förslag var att dessa borde involveras i styrgrupperna eller kunna agera samordnare för några av policyområdena. CPMR BSC arrangerade även ett seminarium om elflyg, där bland andra Jonas Andersson, ordförande för regionala utvecklingnämnden i Jämtland Härjedalen medverkade med en presentation om regionens arbete med drönare.
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information