EFNS stöder stärkt europeisk transportpolitik och investeringar i norra Sverige
EFNS (Europaforum Norra Sverige) uttrycker sitt starka stöd för EU:s transportpolitik och satsningar på de prioriterade europeiska transportkorridorerna (ETC), som är avgörande för att genomföra det transeuropeiska transportnätet (TEN-T). TEN-T-nätverket utgör ryggraden i EU:s inre marknad och syftar till att skapa ett sammanhållet europeiskt transportnät. Särskilt viktigt är att göra landsbygdsområden och avlägsna regioner mer tillgängliga, så att både medborgare och lokala företag kan dra nytta av den gemensamma transportmarknaden.
Vi inom Europaforum Norra Sverige uttrycker vårt starka stöd för EU:s transportpolitik och vill understryka vikten av fortsatta satsningar på de prioriterade europeiska transportkorridorerna, som är avgörande för att genomföra det transeuropeiska transportnätet, TEN-T. Vi betonar att efterföljaren till CEF måste förstärkas för att kunna förverkliga TEN-T-nätet och möta de stora investeringsbehoven med tanke på de nya utmaningar som Europa står inför. Dessutom vill vi poängtera nödvändigheten av en central förvaltning av CEF:s efterföljare för att säkerställa genomförandet av infrastrukturprojekt av högt europeiskt värde, säger Erik Lövgren (S), rapportör Europaforum Norra Sverige.
Efterföljaren till CEF behöver innehålla ökad finansiering
Connecting Europe Facility (CEF) är en finansieringsmetod som EU använder för att främja tillväxt, arbeten och konkurrenskraft genom infrastruktursatsningar. Fokus för transportinfrastrukturen ligger på Trans-European Transport Network (TEN-T). Alla EU-länder ansöker genom CEF för att få bidrag till finansiering av hela eller delar av infrastruktursatsningar. CEF innebär betydande ekonomiska medel som fördelas till medlemsstaterna och påverkar vilka projekt som genomförs i Europa, vilket gör CEF till en viktig del av EU:s transportpolitik. EFNS betonar vikten av att TEN-T-nätverket färdigställs till 2030 för att möta de utmaningar som Europa står inför, inklusive klimatförändringar och geopolitiska spänningar. För att detta ska ske krävs ökad finansiering, särskilt genom efterföljaren till CEF, som är EU:s viktigaste finansiella instrument för transportinfrastruktur. EFNS menar att ytterligare finansiering även bör komma från regionala fonder och andra instrument som Invest EU.
För norra Sverige betonar EFNS behovet av investeringar i transportinfrastruktur genom EU:s regionala utvecklingsfonder (ERUF), speciellt för projekt som syftar till att undanröja flaskhalsar och förbättra tillgången till gränsöverskridande transportnät. Projekten Mittstråket och E12-sträckan mellan Sverige, Norge och Finland lyfts fram som exempel på gränsöverskridande samarbete. Dessutom anser EFNS att flygplatsinfrastruktur i de nordliga glesbygdsområdena bör ges bredare investeringsmöjligheter för att säkerställa tillgänglighet och främja regional tillväxt.
Investeringar i norra Sverige, som även inkluderar satsningar på hållbart flyg, anses vara av stor betydelse för regionens framtida konkurrenskraft och för EU:s sammanhållningspolitik.
Läs positionen i sin helhet här
Läs mer om Europaforum Norra Sverige här
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information