Ansök om EU-finansiering för transportinfrastrukturprojekt

Den 24 september öppnar den femte ansökningsomgången för Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) för transport. Utlysningen kommer från EU-kommissionen och uppmanar aktörer att ansöka EU-medel som ska gå till satsningar inom infrastrukturprojekt. Ansök senast den 25 oktober.

Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) för transport har nu öppnat en utlysning. Syftet med CEF är att, genom finansiellt stöd främja tillväxt, arbete och konkurrens genom specifika investeringar inom infrastruktur i EU. Fonden stödjer transeuropeiska nätverk inom områden som berör transport, energi och digitala tjänster. CEF transports uppdrag är att stötta finansieringar inom utveckling, restaurering och uppdatering av transportinfrastruktur i Europa. Inom ramen för CEF transport har svenska aktörer möjlighet att söka medel som omfattar 960 miljoner euro i den utlysning som öppnar den 24 september. 

En första deadline för ansökan är satt till den 25 oktober. Ansökan ska då innehålla ett PM med en kort beskrivning av ansökan, inklusive en preliminär budget för projektet. Tidsfristen för den slutgiltiga ansökan är 2 december.

Investeringskategorierna som den nya utlysningen inkluderar delas upp i tre olika områden:

Smart and Interoperable Mobility - (ERTMS, REMIB, SESAR, ITS, RIS, VTMIS, EMSWe,

eFTI) (640 miljoner euro)

Sustainable and Multimodal Mobility - multimodala passagerarknutpunkter och sjömotorvägar (160 miljoner euro)

Safe and Secure Mobility - gränskontroller, infrastrukturresiliens (160 miljoner euro)

Fonden för ett sammanlänkat Europa för transport

Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) för transport är en finansieringsmekanism för kommuner, regioner och organisationer inom infrastruktur och administreras nationellt av Trafikverkets CEF-sekretariat för transport. Målet med fonden är att EU ska stötta ett transportsystem som knyter samman EU, vid gränsövergångar, inom EU och mot världen i övrigt. CEF är EU:s finansieringsmekanism för genomförande av det Transeuropeiska transportnätet (TEN-T) med en budget på 25,81 miljarder euro för perioden 2021–2027. Finansieringsmedlen tillhandhålls av EU-kommissionens genomförandeorgan för klimat, infrastruktur och miljö (CINEA) vars mandat är att genomföra delar av EU:s finansieringsprogram för transport-, energi- och klimatåtgärder.

/William Ekelius

Se mer information om utlysningen och ansök här 

Läs mer om Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) här

Läs mer om EU-kommissionens genomförandeorgan för klimat, infrastruktur och miljö(CINEAhär

 

 

18 Sep 2024 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information