Almedalsdeklarationen 2024 – dagens och framtidens infrastrukturbehov i norra Sverige

Den 26 juni under Almedalsveckan annonserade Samarbetet Botniska korridoren, Nya Ostkustbanan, Norrbotniabanegruppen och North Sweden European Office tillsammans Almedalsdeklarationen under ett infrastrukturseminarium, med syfte att möta dagens och framtidens infrastrukturbehov i norra Sverige, Finland och Norge. Seminariet gav möjlighet att inför det informella nordiska transportministermötet 13–14 augusti framföra möjligheter och utmaningar kopplade till den gröna industriella omställningen och det nya geopolitiska läget.

Genom Almedalsdeklarationen efterlyses ökad nordisk samordning och ökade ekonomiska resurser för att genomföra omvandlingen som krävs för den gröna industriella omställningen och det nya geopolitiska läget. Botniska korridoren, som är en del av den europeiska transportkorridoren Skandinavien–Medelhavet, knyter redan idag samman Sverige, Norge och Finland genom flera gränsöverskridande förbindelser.    

I Almedalsdeklarationen lyfts speciellt:  

  • Välkomnandet av ambitionen från Narvikdeklarationen kring ett fördjupat nordiskt samarbete med infrastruktur för både militär rörlighet och civila nyttor. 
  • En intensifierad nordisk samverkan kring planering och genomförande av gränsöverskridande förbindelser. 
  • Möjligheter att hitta finansieringslösningar för gemensamma infrastrukturprojekt genom Plattform Norr.  
  • Att det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) bör vara ryggraden i nationell planering och säkerställa implementering av stomnätet till 2030 och det övergripande nätet till 2050.  
  • Ett samlat finansieringspaket för Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen.  
  • Att öppna upp för alternativ finansiering och alternativa genomförandeformer. 
  • Vikten av att stärka samarbetet kring Östersjön med blick mot det årliga forumet för EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) i Visby 30–31 oktober. 

Samarbetet Botniska korridoren  

Samarbetet Botniska korridoren är ett partnerskap mellan de sju nordligaste regionerna, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Örebro län för utbyggnad av Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen. Samarbetet har under många år arbetat strategiskt för att visa på vikten av sammanhängande transportstråk inom EU och att koppla ihop det exportintensiva norra Sverige med övriga Europa. Den gröna industriella omställningen tillsammans med det nya geopolitiska läget och Sveriges Nato-inträde, ställer helt nya krav på norra Sveriges transportinfrastruktur. Förordningen för det Transeuropeiska transportnätet (TEN-T), som nyligen reviderats, stärker norra Sveriges position genom att EU nu prioriterar fler viktiga hamnar, noder och terminaler i norra Sveriges geografi.  

Samsyn i Almedalen 

Den 26 juni arrangerade North Sweden tillsammans med Samarbetet Botniska korridoren, Nya Ostkustbanan, Norrbotniabanegruppen  ett seminarium i Almedalen med fokus på snabb utbyggnad av järnväg i norr genom nordisk samverkan och alternativ finansiering. Seminariet var ett av de tyngsta infrastruktureventen i Almedalen i år med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), ordförande för riksdagens trafikutskott Ulrika Heie (C), Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana samt Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd på plats. På initiativ av North Sweden inleddes tidigt ett arbete för att få arrangera ett sidoevent till transportministermötet vilket resulterade i seminariet i Almedalen, som blev det enda officiella sidoeventet. 

Eventet modererades av Mats Ågebrandt, Ågebrandt Media, och Lotta Rönström, North Sweden.   

Öppnar upp för alternativ finansiering 

Vid eventet presenterades tankar från en rapport om alternativ finansiering och alternativt genomförande som Botniska korridoren är i färd att ta fram med hjälp av SWECO. Där presenterades ett samlat finansieringspaket för Malmbanan, Norrbotniabanan, Nya Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen. Den svenska regeringen har därefter, den 19 september, gett besked om att öppna upp för alternativa genomföranden och finansieringsmöjligheter inom infrastrukturutvecklingen i norr, vilket är glädjande. 

Diskussionerna kring ökad nordisk samverkan och olika finansieringsmöjligheter kommer att fortsätta vid det årliga eventet kring EU:s Östersjöstrategi den 30-31 oktober i Visby som arrangeras av regeringen och Nordiska ministerrådet, där North Sweden kommer att medverka. Det blir ett tillfälle att på nytt lyfta upp inspelen i Almedalsdeklarationen. 

/William Ekelius 

Läs mer om Almedalsdeklarationen här

Läs mer om Samarbetet Botniska korridoren här

Läs mer om North Swedens seminarium i Almedalen inför transportministermötet här

Läs med om det årliga forumet om EUSBSR här

Läs mer om och save the date inför Forum Plattform Norr 2025 här

 

24 Sep 2024 Transportpolitik

Transportpolitik

Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information