Nytt utbytesprogram för unga entreprenörer – EU satsar 3 miljoner euro
Projektet går ut på att unga entreprenörer, som har startat eller funderar på att starta företag, skall få vägledning av en etablerad och erfaren entreprenör i ett annat EU-land. I varje medlemsland finns mellanhänder, en "intermediary organisation" som löser allt praktiskt och (med hjälp av en databas) ser till att rätt entreprenörer hittar varandra . De nya entreprenörerna arbetar tillsammans med sin mentor i mellan en och sex månader. Beroende på vilket land man besöker får man mellan 500 och 1100 euro per månad för rese- och boendekostnader..
- Mer än hälften av Europas unga är intresserade av entreprenörskap, men mycket få blir entreprenörer. Det är ingen tvekan om att Europa behöver fler entreprenörer, det här programmet medverkar till att sätta små och medelstora företag i fokus och hjälpa dem bli mer konkurrenskraftiga och anpassa sig till globalisering" sa EU-kommissionens direktör för främjande av små och medelstora företag, Maive Rute.
Man understryker även att det inte bara finns fördelar för de nya entreprenörerna utan att det även är ett bra sätt för etablerade entreprenörer att få mer kunskap om andra länder, eventuellt skapa förutsättningar för samarbete och export och även få kompetens man annars inte hade haft.
För att delta som nya entreprenör krävs att man planerar att starta ett företag och har en affärsplan eller att man startat ett företag som funnits i mindre än tre år. Man måste visa på relevant utbildning eller erfarenhet och en god affärside tillsammans med vision, initiativ, kreativitet och engagemang. Det finns ingen åldersgräns, alla nya entreprenörer är välkomna.
För etablerade entreprenörer krävs att man äger eller driver ett litet till medelstort företag (up till 250 anställda) och vill dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar.
Båda entreprenörerna får vara verksamma i vilken bransch som helst och i alla av EU:s 27 medlemsstater.
Intresserade nya och etablerade entreprenörer skall registrera sig, från och med idag till och med december 2009, på www.erasmus-entrepreneurs.eu .
/Anne Graf
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information