Rekommendationer för EU:s forsknings-och innovationsprogram

En expertgrupp ledd av Manuel Heitor, tidigare portugisisk minister för vetenskap, teknologi, och högre utbildning, presenterade den 16 oktober sin rapport med rekommendationer för Horisont Europa, EU:s ramprogram för forsknings-och innovation. Rapporten med titel “Align, Act, Accelerate” beställdes av EU-kommissionens och är en del av interimsutvärderingen av Horisont Europa. Rapporten föreslår en rad förändringar för utformningen av nästa ramprogram, FP10, som planeras för perioden 2028–2034.

Rapporten föreslår tolv rekommendationer som syftar till att stärka EU:s globala konkurrenskraft inom forskning och innovation:

1.  Anpassning av offentlig sektor: Rapporten föreslår att forskning och innovation bättre anpassas till EU:s strategi för konkurrenskraft och digital ekonomi.  

2. Stärk Europas globala konkurrenskraft: Rapporten rekommenderar ett starkare ramprogram för att främja forskning, innovation och uppskalning.  

3. Europeiskt mervärde: Rapporten förespråkar en portfölj av åtgärder som fokuserar på konkurrenskraftig excellens, industriell konkurrenskraft, samhällsutmaningar, och starkare forsknings- och innovationsekosystem.  

4. Banbrytande forskning: Rapporten föreslår att en särskild enhet ska tillgängliggöra medel för att driva fram banbrytande forskning med hjälp av flexibla finansieringsalternativ.  

5. Ökad finansiering: Rapporten rekommenderar höjd finansiering för Europeiska forskningsrådet, Europeiska innovationsrådet och Marie Skłodowska- Curie Actions.

6. Industriell konkurrenskraft: Rapporten föreslår ett särskilt Råd för industriell konkurrenskraft och teknologi ska främja investeringar i forskning och innovation inom industrin.  

7. Samhällsutmaningar: Rapporten rekommenderar ett särskilt Råd för samhällsutmaningar som är i linje med EU:s strategiska prioriteringar och samarbetar med filantropiska aktörer och civilsamhället. 

8. Inkluderande forskningssystem: Rapporten förespråkar långsiktiga investeringar, främjande av universitetsallianser och uppmuntran till samfinansiering från medlemsländerna.  

9. Förenkling av programmet: Rapporten föreslår minskade administrativa krav, flexiblare finansiering och effektivare ansökningsprocesser.  

10. Innovationsupphandling: Rapporten rekommenderar ett upphandlingsprogram för innovation som främjar industriell uppskalning genom att fokusera på lösningar som är efterfrågade på marknaden.  

11. Geopolitiska aspekter: Rapporten betonar vikten av att beakta geopolitiska faktorer i internationella partnerskap.  

12. Dual- use teknologi: Rapporten föreslår förbättrad hantering av innovation inom teknologi med dubbla användningsområden genom att hantera civil och militär forskning i skilda program. 

Bakgrund 

Expertgruppen tillsattes i december 2023 med uppdraget att ge konkreta förslag till EU-kommissionen om hur unionens forsknings och innovationsinsatser kan förbättras. Horisont Europa, EU:s nionde ramprogram för forskning och innovation, har en budget på 95,5 miljarder euro för perioden 2021–2027.  

Nästa steg 

Dessa rekommendationer kommer nu att granskas av EU-kommissionen som en del av förberedelserna inför nästa ramprogram.  

/Negin Izadkhah  

Läs mer om rapporten här

Läs mer om expertgruppens pressmeddelande här

01 Nov 2024 Innovationspolitik

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information