Ministerrådet antar ny lag om säkerhetskrav för digitala produkter

Ministerrådet antog förordningen om cyberresliens den 10 oktober 2024. Lagen syftar till att säkerställa cybersäkerhetskrav för produkter med digitala element, såsom produkter uppkopplade till hemkameror, kylskåp, tv-apparater och leksaker, innan de kommer ut på marknaden. Lagen ska underlätta för överlappande krav i EU:s olika medlemsländer och göra det enklare för konsumenter att välja säkra produkter.

Förordningen lades fram av EU-kommissionen i september 2022, efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade tillkännagivit förordningen i sitt tal till nationen i september 2021. Förslaget syftar till att komplettera den cybersäkerhetsram som redan finns inom EU som inkluderar direktivet om säkerhet i nätverks- och informationssystem, direktivet om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen och EU:s cybersäkerhetsakt. Europaparlamentet godkände reglerna den 12 mars 2023, ministerrådets antagande är det sista steget i lagstiftningsprocessen.  

Lagen om cyberresiliens ämnar till att undvika överlappande krav i de olika medlemsländerna genom att införa omfattande cybersäkerhetskrav för utformning, utveckling, produktion och försäljning av programvaru- och maskinprodukter i hela EU. Den nya förordningen innebär således att krav sätts på produkter redan innan de kommer ut på marknaden och inkluderar alla produkter som direkt eller indirekt är anslutna till andra enheter eller nätverk. Lagen ska även göra det enklare för konsumenter att kunna välja och använda säkra produkter då det förväntas bli lättare att identifiera vilka produkter som har lämpliga cybersäkerhetsegenskaper.  

Nästa steg 

Akten ska nu formellt signeras av Europaparlamentets ordförande samt ordföranden för ministerrådet i EU:s officiella tidning. Därefter kommer akten att publiceras och träda i kraft 20 dagar efter offentliggörandet. De nya reglerna börjar gälla 36 månader efter lagen har trätt i kraft med undantag för ett antal bestämmelser som kommer att börja gälla tidigare.  

/Julia Bergsten 

Läs mer om förordningen för cyberresiliens här

Läs mer om ministerrådets antagande här

23 Okt 2024 Innovationspolitik

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information