BIOBASE-konferensen i Piteå 2017
Den 22-23 november 2017 hölls BIOBASE-konferensen i Piteå, ett samarrangemang mellan Piteå Science Park och Näringsdepartementet.
BIOBASE är en mötesplats för politiker, näringsliv och forskare om cirkulär och biobaserad ekonomi med skogen som förnyelsebar råvara. Under två dagar visade BIOBASE 2017 upp Sveriges position och ambition inom cirkulär och biobaserad ekonomi, genom hela värdekedjan från trädet i skogen genom alla industriella processer till produkter i ett omfattande cirkulärt flöde.
Invigningstalare på Sveaskogs Ecopark Rosfors
Dag 1 ägnades åt studiebesök, inledningsvis på Sveaskogs avverkningsplats Ecopark i Rosfors, där invigningstal hölls av Mikael Damberg innovations- och näringsminister, Elisabeth Backteman statssekreterare, Eva Färnstrand ordförande Sveaskog och P-O Wallin vd Sveaskog. Därefter följde guidade turer på SmurfitKappas fabrik och på Lindbäcks nya fabrikslokal.
Guidad tur på SmurfitKappas produktionsanläggning
På SmurfitKappa visades tillverkningsprocessen av Kraftliner. SmurfitKappa i Piteå tillverkar årligen 700 000 ton Kraftliner, ett papper som används för tillverkning av högklassig wellpapp. Kraftliner görs av nyfiber, det vill säga träråvara. Detta gör att pappret har god tryckbarhet, god styrka i fuktiga miljöer och är kemiskt och biologiskt rena.
Modevisning på Acusticum - klädesplagg av Kraftliner papper från SmurfitKappa, 22 november
Vid normal drift använder SmurfitKappa fabriken i Piteå inga fossila bränslen. Istället förbränns restprodukter från produktion såsom exempelvis bark, slam och plastrejekt. När dessa förbränns i biopannan skapas ånga, som i nästa steg återförs till produktionen eller omvandlas till elström. Även fabrikens sodapanna bidrar till den egen energiproduktion. 55% av den el fabriken förbrukar tillverkas i fabrikens turbiner. Genom att en stor andel av avfallet förbränns i biopannan, är SmurfitKappa egenförsörjande gällande energibehov. SmurfitKappa står för mer än 90% av fjärrvärmen i Piteå kommun, vilket motsvarar uppvärmning av 4000 fastigheter. Fjärrvärmen levereras genom PiteEnergi. Vidare utvinner SmurfitKappa tallolja från produktionen. Talloljan används vid framställning av råtalldiesel, en grön beståndsdiesel i vanlig diesel. Även terpentin tas tillvara som en biprodukt.
Solpaneler på Lindbäcks i Piteå: 7250 m2 motsvarar 800 MW/år
Visste du att 1 timme solenergi (solinstrålning mot jordytan) utgör mer än den energi mänskligheten förbrukar under ett helt år?
Lindbäcks är ett av Sveriges ledande företag inom industriellt byggande av flerbostadshus i trä från skogarna i norra Sverige. Lindbäcks har installerat solpaneler på taket i den nya fabrikslokalen, på en yta motsvarande 7250 m2 som kommer motsvara 800 MW/år. Vid kallt klimat, används snöreflektion för generering av kraft. Lindbäcks fabrik i Piteå kommer vara självförsörjande vad gäller el och värme vilka kommer genereras från hållbara källor såsom sol och fjärrvärme från överskottsvärme från SunPine. SunPine är först i världen med att utvinna biodiesel från råtallolja. Idag utvinner SunPine, förutom biodiesel, även harts och bio-olja. Magnus Edin på SunPine berättade att 100.000 n2 talldiesel minskar CO2-utsläppen med 250.000 mt förnybar diesel varje år.
Sven-Erik Österberg, landshövding på Länsstyrelsen i Norrbottens län höll öppningsanförande dag 2 av BIOBASE, tillsammans med Camilla Lehorst, vice direktör på Näringsdepartementet och Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå. Sven-Erik Österberg underströk vikten av hållbart skogsbruk och lyfte fram skogens roll för att mildra klimatförändringar och dess betydelse för framväxten av den biobaserade ekonomin.
Sven-Erik Österberg, landshövding Länsstyrelsen i Norrbotten
På förmiddagens program hölls ett flertal huvudanföranden bl.a. av Lauri Hetemäki på European Forest Institute som berättade om EU och cirkulär och biobaserad ekonomi. Alexander Schenk, chef för Europeiska investeringsbankens Sverigekontor berättade om EIB:s verksamhet för att stödja framväxten av den biobaserade sektorn i EU. Under eftermiddagen hölls ett antal parallella sessioner om cirkulär och bioekonomi, om biobaserade innovationer - material, produkter, biodrivmedel och bioenergi, samt om andra värden från skogen.
Alexander Schenk, chef för Europeiska investeringsbankens Sverigekontor
North Sweden European Office samt ett flertal industrier och organisationer såsom Skogsindustrierna, LTU, RISE, Sveaskog, SmurfitKappa, SunPine, Lindbäcks, m fl var samarbetspartners med Piteå Science Park vid planering och genomförande av BIOBASE 2017.
/Mona Mansour
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information