Skogseminariet
Den 4 juni höll North Sweden ett seminarium om EU:s skogsstrategi och den skogsbaserade industrins betydelse för tillväxten i Europa och för att motverka klimatförändringar.
Med anledning av meddelandet om en ny EU-skogsstrategi som presenterades av Europeiska kommissionen i september 2013 och Rådsslutsatser som antogs av Ministerrådet den 19 maj 2014 anordnade North Sweden ett seminarium i Bryssel för en diskussion om EU:s skogsstrategi samt för att synliggöra Sveriges och Finlands skogsbruk och den skogsbaserade industrins betydelse för tillväxten i Europa och för att motverka klimatförändringar.
Inbjudna huvudtalare från Europeiska kommissionen, regeringarna i Sverige och Finland, företrädare för industri och akademi samt regionala representanter sammanstrålade i diskussioner om skoglig biomassa som är en viktig råvarukälla för framväxande biobaserade industrier. Sverige och Finland är världsledande producenter och nettoexportör av papper, pappersmassa och sågade trävaror dvs klimatneutrala produkter vilka är producerade med hjälp av förnybar energi och förnybara skogsråvara.
Skogsbruket har även en central roll i att motverka klimathot genom substitutionsprincipen. Ett aktivt brukande av naturresursen skog, möjliggör ett ökat upptag av koldioxid vilket tillsammans med utsläppsminskningar från energiproduktion och transporter samt energieffektivisering motverkar klimatförändringen.
Lovisa Lilliehöök, Europeiska kommissionen, presenterar EU:s skogsstrategi. Första raden: Agneta Norgren, Tapio Kytölä, Mona Mansour, Magnus Matisons, Hans Winsa, Mikael Janson, Ylwa Alwarsdotter.
Lovisa Lillihöök från Europeiska kommissionen gav bakgrundsinformation om den nya EU-skogsstrategin och om det arbete som nu pågår för att genomföra åtgärderna, om Energi- och klimatpaketet 2030 och om skogens roll för landsbygdsutveckling.
Agneta Norgren från Sveriges ständiga representation i Bryssel presenterade rådsslutsatserna där subsidiariteten betonas särskilt i bemärkelsen att skogsrelaterade frågor är en nationell kompetens för medlemsländerna. Rådet understryker att hållbar skogsförvaltning inte bör starta på EU-nivå och att de kriterier för hållbar skogsförvaltning som fastställts genom överenskommelserna i Forest Europe bör användas. Rådsslutsatserna skall vidare ses som en del av strategin och inte enbart som ett inspel till kommissionen.
Tapio Kytölä från Finlands ständiga representation i Bryssel pekar på vikten av att utveckla den stående skogskommitténs roll som ett samordnande organ för skogsfrågor på EU-nivå samt att tillerkänna medlemsländernas centrala roll i att analysera behovet av ett hållbart skogsbruk.
Hans Winsa, forskningsansvarig på Sveaskog fokuserade på klimatnyttan från skogar och skogsbruk och då särskilt den roll som substitutionsprincipen innebär: ett hållbart skogsbruk är en fråga om hållbara samhällen och växthusgasbalansen beror utsläpp och upptag av koldioxid och även på hur effektivt resurser återanvänds och återvinns. Det finns behov av att investera mer i skogsförvaltning och det finns potential att öka tillväxten. Detta dvs den primära produktionen är den viktigaste frågan för branschen.
Även Lars Högbom, professor på Skogforsk, lyfte fram substitution som ett redskap för att minska klimatpåverkan, i sin presentation som behandlade det hållbara skogsbruket utifrån SusFor-projektet, ett Vinnova-projekt som genomförs i samarbete med SLU. Målet är att öka medvetenheten om vikten av skogsbruket på europeisk nivå. För att öka användning av träprodukter med förbättrade miljöhänsyn finns en del utmaningar att tackla när det gäller exempelvis skogsteknik, ekosystemtjänster (vedproduktion, ren luft, rent vatten), biologisk mångfald, bioenergi.
Magnus Matisons, projektledare på Biofuel Region, var moderator. Han lyfte fram i sin presentation bl a skogsbrukets betydande bidrag för att motverka klimathot.
Seminariet som hölls på Sveriges ständiga representation i Bryssel tilldrog ett stort intresse från skogsbranschen och uppåt 100 anmälda deltagare från hela Europa.
Presentationer från seminariet (pdf):
Lovisa Lilliehöök, Policy Officer, European Commission, DG AGRI
Tapio Kytölä, Counsellor Agriculture and forestry, Permanent Representation of Finland to the EU
Magnus Matisons, Project leader, Biofuel Region
Hans Winsa, Research Leader, Sveaskog
Lars Högbom, Associated Professor, The Forestry Research Institute of Sweden
Ylwa Alwarsdotter, Senior Vice President Market Development, SEKAB Biofuels & Chemicals AB
Emmi Jozsa, Senior Adviser Sustainability, Swedish Energy Agency
Vid frågor kontakta Mona Mansour, Senior Adviser, North Sweden.
/Mona Mansour
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information