Umeå på andra plats när det gäller ren luft i Europa

Umeå har den näst renaste luften i Europa. Detta enligt Europeiska miljöbyråns (EEA) sammanställda rapport, Europe’s air quality status 2024. Rapporten redovisar data om nivåerna av viktiga luftförorenande ämnen mellan 2022 och 2023, och där Umeå landade på andra plats. Europeiska miljöbyrån (EEA) är en EU-byrå med uppgift att tillhandhålla oberoende information om miljön och fungerar som en informationskälla för aktörer att anta, utveckla och implementera miljörelaterade åtgärder. Rapportens urval har gjorts på städer med ett antal på minst 50.000 invånare och inkluderar hela EU samt Norge, Island och Schweiz. Av 372 städer toppade Umeå listan på plats nummer två.

Trots att luftkvaliteten i Europa förbättrats, uppfylls fortfarande inte EU:s standarder överallt, enligt en analys från Europeiska miljöbyrån (EEA). Särskilt i städer ligger föroreningarna fortfarande över rekommendationsnivån. Fina partiklar är den luftförorening som har de allvarligaste hälsoeffekterna i Europa. Huvuddelen av dessa partiklar genereras från förbränning av fasta bränslen, vilket främst sker vid uppvärmning av bostäder, i industriell verksamhet och genom utsläpp från vägtransporter. Under 2022 registrerade endast två procent av de europeiska övervakningsstationerna halter av fina partiklar som överskred EU:s årliga gränsvärde. Däremot exponeras nästan alla stadsbor i Europa (96 procent) för partikelhalter (PM2,5) som överskrider dessa gränsvärden som är baserade på världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer.   

Umeå kommuns arbete för renare luft 

Umeå kommun har de senaste åren aktivt arbetat för att förbättra luftkvalitén i kommunen. Genom åtgärdspaketet, Renare luft i Umeå som introducerades 2015, har kommunen satsat på en bland annat utökad ladd-infrastruktur för elbilar, kollektivtrafik och gång- och cykelvägar.  

Läs mer om Umeå kommuns åtgärdspaket Renare luft i Umeå här 

 

Läs mer om European Enviroment Agency (EEA) luftkvalitetsrapport här 

 

11 Sep 2024 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information