Utlysning om stöd inom Kreativa Europa
Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) har nu öppnat utlysningen om stöd för europeiska plattformar inom Kreativa Europa. Detta för att främja ökad internationalisering och mobilitet för nya talangfulla konstnärer och kulturella och kreativa aktörer i Europa. Det är den sista möjligheten att ansöka om plattformsstöd under hela programperioden.
Nu har Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) öppnat utlysningen om stöd för plattformar inom Kreativa Europa. Det är den sista möjligheten att ansöka om plattformsstöd under hela programperioden. Stöd ges främst för att främja ökad internationalisering för nya konstnärer samt kulturella och kreativa aktörer i Europa för att stärka arbetet med talangutveckling. Aktiviteterna ska skapa en plattform för att ge ökad synlighet och möta publik i andra europeiska länder. Kortfattat innebär en plattform att minst tio organisationer i olika europeiska länder går ihop och skapar en gemensam plattform eller ett projekt för att främja nya europeiska konstnärliga och kreativa begåvningar.
För att tilldelas medel för en plattform måste den bestå av en samordnande organisation och minst 10 ytterligare organisationer baserade i minst fem av EU:s medlemsstater eller EFTA-länder, dock inte medlemsorganisationer.
För att erhålla stöd kan organisationer verksamma inom de kulturella och kreativa sektorerna söka, dock ligger särskilt fokus på plattformar inom bild- och formkonst, teater, opera, mode och arkitektur. Bedömningskommittén kommer att ta detta i beaktan i bedömningen av ansökningarna.
Totalt 5,5 miljoner euro kommer att fördelas i ansökningsomgången. Varje plattform kan ansöka om max 500 000 euro och EU-stödet kan utgöra 80 procent av de totala kostnaderna.
Vad omfattas av stödet?
- Främjande av konstnärer och kreatörer, med fokus på nya talanger.
- Publikutveckling, information och kommunikation.
- Främjande av rörlighet och synlighet för europeiska kreatörer och konstnärer, men även deras verk, framför allt för de som inte har internationell exponering i dagsläget.
- Om det finns en ökning med minst 30 procent kring marknadsföring och framträdanden för nya begåvningar från andra europeiska länder under hela projektet.
- Utveckling av nya affärsmodeller, bland annat innovativa distributionsmodeller.
De fem prioriterade områdena för stödet till projekt gäller även för plattformsstödet. De områden fokus blir då; rörlighet över gränserna, publikutveckling, kapacitetsuppbyggnad inom övergången till digitalteknik , nya affärsmodeller och utbildning.
Sista ansökningsdatum är den 6 april kl. 12.00.
Läs mer på kulturrådets hemsida här
Läs inbjudan från EACEA här (svenska)
/Sanna Schumacher
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information