Umeå Universitetsledning i Bryssel
Den 16 oktober besöktes North Sweden av ledningen för Umeå Universitet, UmU, med rektor Hans Adolfsson i spetsen. Ledningen för UmU träffade direktören för North Sweden, Mikael Janson, samt inbjudan gäster för diskussioner kring norra Sverige i EU inklusive den pågående arktiska processen samt framtidens forskningsfonder, innan gruppen fortsatte med besök på Vinnova och forskningsenheten på EU-kommissionen med flera.
Dagen för Umeå Universitetsledning började med att Mikael Janson, North Sweden, berättade om North Sweden och arbetet med att bidra till att norra Sverige är en integrerad del av det som sker i EU. Bland sina huvudmän har North Sweden även regionens båda universitet.
North Sweden i EU med sikte mot framtidens forskningsprogram
För universitetens vidkommande är det frågor som hur EU:s regionalpolitik stöttar innovationsarbetet i regionerna med medverkan av akademien samt de direkta forskningsfonderna med sina olika kopplade plattformar för samverkan i Europa som är särskilt intressant. Företrädarna från UmU gavs en övergripande bild med också en diskussion kring det unika innovationssystem som norra Sverige kan erbjuda med sin nära samverkan mellan samhälle, näringsliv och universiteten, som också är intressant för EU och EU:s fortsatta stöd till regionens utveckling. Det viktiga är att hitta områden där universitetsledningens strategier sammanfaller med de starka forskningsområden som finns etablerade i sampel med de regionala prioriteringarna för den regionala utvecklingen, så kallade smart specialiseringsstrategier, för att gentemot EU få intresse och framtida projektstöd.
Richard Tuffs från det regionala forskningsnätverket ERRIN berättar om nätverket och framtidsscenarier för EU:s forskningsprogram för ledningen från Umeå Universitet
Därefter medverkade Richard Tuffs från det regionala forskningsnätverket ERRIN, som North Sweden är medlem i. Det är ett av de starka nätverk som finns i Bryssel för såväl att knyta samman forskare och forskningsaktörer mellan olika regioner för gemensamma projekt, som att också kunna påverka hur EU:s forskningsprogram och kommande utlysningar utformas. Richard har tills nyligen varit direktör för ERRIN och finns kvar som Senior Adviser för nätverket. Han kunde berätta om de trender som är i de pågående stora diskussionerna om EU:s framtid och hur det spelar in i vilken roll EU:s olika instrument kommer att kunna få i den kommande långtidsbudgeten för EU för åren från 2020 och framåt. Frågan är hur det styr vilka samhällsutmaningar som kan tänkas bli fokus på för nästa generations forskningsprogram i EU. Det är av vikt att se att EU:s forskningsmedel är en ”politisk beställning” för att från forskningen ta sig an problem för att hitta lösningar, som i sin tur kan omsättas i praktisk handling i Europa, samtidigt som också nationellt stöd i högre grad kopplas till EU:s agenda.
Arktis på agendan och fortsatta besök i Bryssel
Sist under förmiddagen på North Sweden medverkade Fiona Harford från EU:s maritima enhet och ansvarig för samordningen av EU:s arktiska samrådsprocess kring EU:s framtida prioriteringar för den arktiska regionen, som North Sweden tillsammans med övriga aktörer i nätverket för Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, är engagerade i. UmU har bland annat genom sin satsning på det arktiska centret ARCUM profilerat sig inom de arktiska forskningsfrågorna och Fiona kunde från sin horisont bidra till att sätta Arktis i ett europeiskt sammanhang med de fokus som finns från EU på klimatfrågan, internationell samverkan och det för norra Sverige centrala i att bidra till utveckling av regionen. Inom ramen för det finns också en tydlig forskningsagenda med särskilda medel inom nuvarande forskningsprogrammet Horizon 2020.
Efter det kunde UmU-ledningen ta sig vidare till besök på bland annat den svenska innovationsmyndigheten Vinnovas kontor i Bryssel samt möten med EU-kommissionens forskningsenhet med flera för att fördjupa kunskapen om de nu pågående diskussionerna om EU:s forskningspolitik och vad som går att tro om framtiden. Det är en omvärldsbevakning för att kunna dra nytta av EU:s plattformar och forskningsfinansiering, men i det också kunna bidra till att från universiteten och norra Sverige påverka utformningen av detta för att passa regionens behov och intressen.
/Mikael Janson
Umeå Universitetsledningen tillsammans med direktören Mikael Janson utanför North Swedens kontor
Läs mer om den arktiska samrådsprocessen från högnivåmötet i Oulu här.
Läs mer om North Sweden i det regionala forskningsnätverket ERRIN här.
Läs mer om EU:s forskningsprogram Horizon 2020 (pdf) här.
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information