Umeå gott exempel i EU

Det könade landskapet, Umeå kommuns satsning på att synliggöra jämställdhet i det offentliga rummet, har utsetts till ett gott exempel för Europa. De ursprungliga bussturerna har digitaliserats med 360-filmer. Umeå är ett av 97 goda exempel som valts ut bland nästan 300 inskickade förslag från städer i hela Europa.

Det könade landskapet är från början en fysisk busstur för att synliggöra exempel på framgångsrikt jämställdhetsarbete, men också visa upp platser som är ojämställda och att lyfta frågeställningar kring dem. Tidigare i år lanserades webbplatsen genderedlandscape.umea.se där 360-filmer gör det är möjligt att göra resan virtuellt i Umeå. Det könade landskapet har tagits fram med stöd av Boverket och Tillväxtverket.

Metoden har nu utnämnts som ett gott exempel internationellt av Urbact, europeiska städers program för utbyte och lärande om hållbar stadsutveckling. I utnämningen står bland annat att metoden är ett väldigt intressant och modernt sätt att lyfta och konkretisera jämställdhetsfrågor i staden.

Umeå ledande i Europa

Umeå beskrivs också som ledande i Europa när det handlar om sättet att ta sig an jämställdhetsfrågor, särskilt i relation till hållbarhetsfrågor.

– Det är såklart oerhört glädjande att Umeå kommuns jämställdhetsarbete utses som ett gott exempel även i internationella sammanhang. Vi har ett konkret angreppssätt i vårt jämställdhetsarbete som vi ska vara väldigt stolta över, säger Emma Vigren (S), ordförande, jämställdhetsutskottet.

Umeå är ett av 97 goda exempel som valts ut bland nästan 300 inskickade förslag från 29 olika länder i Europa. I Sverige är det tre städer som blivit utsedda till best practice cities: Göteborg, Trelleborg och Umeå.  Den 3-5 oktober kommer Umeå att presentera det könade landskapet på en konferens anordnad av Urbact Tallinn.

Uppdateringar och analyser av de goda exemplen kommer under kommande veckor och månader att dyka upp på URBACTs hemsida

Mer information om URBACT City Festival 3–5 oktober

Läs mer om arbetet det könade landskapet och se filmerna här 

Om Urbact
Urbact programmet ska främja integrerad hållbar stadsutveckling i Europa och skapa möjligheter för erfarenhetsutbyte mellan olika städer i Europa. Det är därför inget investeringsprogram utan ett nätverksprogram. Programmet kan finansiera transnationella nätverk mellan städer, kapacitetsbyggande insatser och projekt som kapitaliserar på och sprider bättre existerande kunskap om hållbar stadsutveckling.

/Martha Bahta

12 Jul 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information