Regionkommittén tar ställning för en gemensam alkoholstrategi i EU
EU behöver en ny gemensam alkoholstrategi. Det kräver EU:s regionkommitté i en antagen rapport på initiativ av Ewa-May Karlsson (C) från Vindeln i Västerbotten. Det kan öka trycket på EU-kommissionen som hittills vägrat förnya den gamla som gick ut 2012.
Rapportörer och initiativtagare för yttrandet är Ewa-May Karlsson, ledamot i regionkommittén och gruppledare i Västerbottens läns landsting och som även sitter som rapportör i Europaforum Norra Sverige. Med en ny gemensam alkoholstrategi vill Regionkommittén främja folkhälsan, minska den totala alkoholkonsumtionen och dess negativa effekter samt reducera samhällskostnaderna för alkoholmissbruk.
– De sociala kostnaderna för alkoholrelaterade skador i unionen är lika stora som EU:s budget, drygt 155 miljarder euro. Det är en enorm summa och vittnar om ett oerhört lidande, framför allt bland barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar, säger Ewa-May Karlsson, ledamot i kommittén och gruppledare i Västerbottens läns landsting.
Ewa-May Karlsson
Europa har världens högsta alkoholkonsumtion och över 120 000 européer dör årligen i relaterade sjukdomar och olyckor. Missbruket är ledande riskfaktor för ohälsa och för tidig död.
I den nya alkoholstrategin fastställs att missbruk av alkohol för med sig negativa konsekvenser för folkhälsan och ekonomin, vilket på sikt kan leda till inkomstbortfall, kroniska sjukdomar och en för tidig död och drabbar särskilt unga människor.
I korthet Yttrandet fastslår även att konsumenter hindras från att göra välinformerade val då vin och öl är undantagna från EU:s krav på information kring ingredienser och näringsinnehåll.
Tuffare regler vad gäller marknadsföring, även på sociala medier, och förbud rikta reklam mot barn och unga. Varningsmärkning på flaskor (för exempelvis dricka vid graviditet, för unga och vid bilkörning), främja alkolås för minska dödsfall på vägarna, öka informationskampanjer i skolor, agera mot mycket billig alkohol.
Svårigheter med att ta fram ny strategi
EU-kommissionen har motsatt sig att ta fram en ny strategi med hänvisning till de redan existerande åtgärderna kring ett förebyggande arbete i och med den förra strategin samt individers egna personliga ansvar. Dock har både Europaparlamentet och Ministerrådet uppmanat EU-kommissionen att snarast formulera en ny gemensam alkoholstrategi
Arbetet med den nya strategin har visat att det finns stora kulturella skillnader inom Europa kring hur man ser på alkohol. Som exempel anses vin vara en måltidsdryck i Medelhavsländer och alkoholstrategin har stött på motstånd från vin- och ölindustrin som i dagsläget sysselsätter över 5 miljoner människor.
- Det har varit viktigt att hitta en bra balans, säger Ewa-May Karlsson som har tagit hänsyn till de vinproducerande regionerna i sitt arbete med den nya strategin.
Nästa steg
Nu är det upp till EU-kommissionen att besluta kring om en ny alkoholstrategi ska införas. En möjlig öppning är att Estland uppger sig vilja prioritera insatser mot alkoholskador inför sitt ordförandeskap i EU till hösten. Ewa-May Karlsson kommer vidare att driva på arbetet gemensamt med sina kollegor i Regionkommittén.
Kort om alkoholstrategin
EU:s regionkommitté (med 345 lokala och regionala ledamöter, varav tolv svenskar) vill att strategin ska innehålla tuffare regler vad gäller marknadsföring, även på sociala medier, och förbud rikta reklam mot barn och unga. Varningsmärkning på flaskor (för exempelvis dricka vid graviditet, för unga och vid bilkörning), främja alkolås för att minska dödsfall på vägarna, öka informationskampanjer i skolor, agera mot mycket billig alkohol.
Läs mer på SKL hemsida där du även hittar regionkommitténs yttrande
Läs Ewa-Mays debattartikel på Europaportalen
/Sanna Schumacher
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information