OECD-studie om NSPA finns nu på svenska
OECD publicerade i mars 2017 en studie om 14 regioner i de nordiska länderna som tillhör nätverket Northern Sparsely Populated Area (NSPA) där både Västerbotten och Norrbotten ingår. Nu kan du läsa den unika OECD-studien på svenska.
Nätverket för NSPA består av 14 regioner i norra Sverige, östra och norra Finland samt Nordnorge och har under två års tid medverkat i en så kallad Territorial Review genomförd av OECD. Det är en unik studie såtillvida att den samlar 14 regioner i tre länder, varav två är med i EU och ett utanför.
De glesbefolkade områdena i det nordligaste Europa, består av väl utvecklade samhällen inom många områden men med specifika utmaningar att hantera. Även om regionerna sinsemellan är olika på många sätt, finns det mycket som förenar. Syftet med studien är att visa på de utmaningar och möjligheter som finns och hur NSPA samlat kan skapa en kritisk massa för att ytterligare stärka sin utvecklingskraft i Europas absoluta framkant, såväl geografiskt genom att vara del av Europas arktiska områden, som utvecklingsmässigt.
OECD-studien synliggör de utmaningar och möjligheter som finns i regionerna och hur NSPA tillsammans kan förstärka utvecklingen i regionerna. Studien belyser bland annat vikten av att skapa arbetsplatser i glesbefolkade delar av regionerna för att stoppa utflyttningen, och göra regionerna mera attraktiva för den yngre befolkningen. Rapporten visar på att framtidens utveckling ligger i hög grad i att utifrån skräddarsydda regionala strategier skapa bättre infrastruktur, ökad användning av e-teknologi inom service samt att framför allt inom vidareförädling av produkter från basnäringarna skog och gruva och övriga naturresurser skapa nya arbetstillfällen inom nya små och medelstora företag.
Klicka här för att läsa studien på svenska.
Läs här vad North Sweden skrev om när OECD-studien lanserades.
Läs här vad OECD säger om NSPA.
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information