Möte med EU-kommissionen om NSPA
Den 9 februari träffade representanter för Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, EU-kommissionen med Normunds Popens, vice Generaldirektör för den regionala enheten, i spetsen. Syftet var att informera om den OECD-studie som NSPA genomfört och resultaten i den samt hur det kopplar till EU:s framtida regionalpolitik och den arktiska samrådsprocess som NSPA i samverkan med EU-kommissionen genomför på hemmaplan. För North Sweden medverkade som politiska företrädare Erik Bergkvist, Region Västerbotten, och Anders Josefsson, Region Norrbotten.
Normunds Popens och hans team på DG Regio, EU-kommissionens regionala enhet, i dialog med NSPA
Den studie på regionerna i NSPA som OECD under de två senaste åren genomfört, lanseras i Bryssel den 13 mars och Normunds Popens är en av talarna vid den lanseringen. För att förbereda det och överlag gentemot den regionala enheten, inklusive bland annat de som arbetar på den svenska avdelningen för EU:s regionala fonder och program, berätta om studien och dess resultat inför att den lanseras, anordnade North Sweden för styrgruppen i NSPA-nätverket detta möte på EU-kommissionen.
Öppenhjärtlig dialog om utmaningar och möjligheter för EU:s regionalpolitik och NSPA
Avsikten var också att få veta mer om de pågående förberedelserna för nästa programperiod med sina olika regionala fonder och program, som EU-kommissionen just nu är i färd med. En fråga i det sammanhanget var också att se hur det knyter an till den arktiska samrådsprocess, Arctic Stakeholder Forum, som NSPA just nu genomför i samverkan med den maritima enheten inom EU-kommissionen, som håller i EU:s samordning av den förra året presenterade nya arktiska politiken för EU.
EU-kommissionens medarbetare var mycket intresserade av OECD-studien och Normund Popens lyfte fram det goda arbete som regionerna i NSPA gör och som han själv ser som väldigt positivt för att kunna utveckla de nordligaste delarna av EU och kunna bidra till hela EU, även med de utmaningar som finns för regionerna. I den mycket öppna diskussionen som följde på en inledande presentation, bland annat av Erik Bergkvist kring NSPA och OECD-studien, kunde det konstateras att mycket av det som OECD pekar på också är det som EU-kommissionen ser som viktigt för framtidens regionalpolitik.
Samtidigt är hela den så kallade sammanhållningspolitiken under stark press från olika håll i det som kommer att bli en tuff kamp om resurserna i EU:s budget för nästa programperiod efter 2020 och tiden är knapp innan förslagen skall ligga på bordet. NSPA:s OECD-studie och även den arktiska processen ligger därför oerhört väl i tiden kunde Popens konstatera.
NSPA visar vägen för EU inom smart specialisering och samverkan över gränserna
Regional smart specialisering utifrån den regionala kontexten är nyckeln för ett framgångsrikt arbete, enligt Popens, och han önskade få fler konkreta framgångsexempel på regionernas arbete med stöd av EU:s fonder och program. Företrädarna från NSPA kunde vid sittande bord ge ett antal sådana exempel.
Från NSPA:s sida pekades också på att hela den samverkan som NSPA är, som bland annat lett fram till insikten om vikten av att göra en OECD-studie om de gemensamma utmaningar och möjligheter som finns, i sig är ett bevis för hur EU bidrar till att i regionerna finna bättre anpassade strategier och gemensam kraft över olika gränser för regional utveckling, som inte hade varit möjligt utan stödet från EU. OECD-studien lyfter därtill inte minst betydelsen av hur smart specialisering är särskilt relevant för regioner som de i Northern Sparsely Populated Areas.
Efter mötet på EU-kommissionen möttes representanterna från NSPA på kontoret för East and North Finland för att diskutera det pågående gemensamma arbetet nu och framåt, med ett givet fokus på Arktis och OECD samt nästkommande NSPA forum.
/Mikael Janson
Läs om lanseringen av OECD-studien den 13-14/3
Läs mer om OECD-studien och mötet i Paris när den antogs av OECD
Läs mer om den arktiska samrådsprocessen som pågår under februari
Läs tidigare ”State of Play” om utmaningarna mot EU:s regionalpolitik
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information