Taggar: Svenska ordförandeskapet
Den 31 juni kom det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd till sitt slut för denna gång. Även om majoriteten av mötena under ordförandeskapet har hållits i Stockholm så har det har det även varit ett intensivt halvår för regioner och kommuner i norra Sverige som stått värd för ett flertal attacheéresor, konferenser och högnivåmöten och intresset för den pågående gröna och digitala omställningen i norra Sverige har varit mycket stort. North Sweden ger här en överblick av aktiviteter i norra Sverige under ordförandeskapet och det intensiva och strategiska arbetet som legat bakom.
Som en av de allra sista insatserna under det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens ministerråd besökte 80 industriattachéer Sundsvall och Härnösand 26–28 juni för en insyn i svensk industris bidrag till Europas gröna omställning. Gruppen bestod av medlemsländernas utsända förhandlare i Bryssel och fick under dagarna uppleva både svenskt midsommarfirande så väl som besök på de industrier som regeringen valt ut som skyltfönster för svensk konkurrenskraft. Resan kom till efter en inbjudan till Regeringskansliet från Sundsvall kommun och Region Västernorrland i samarbete med North Sweden.
Diskussionen om EU:s framtida regionalpolitik efter år 2027 är redan i full gång. Om något år presenterar EU-kommissionen förslagen inför förhandlingarna om nästa EU-programperiod. EU-finansieringen har stor påverkan på möjligheterna att bedriva regional utveckling och det är därför viktigt att redan nu kraftsamla. SveReg, nätverket för de svenska region- och stadskontoren i Bryssel, anordnade därför genom North Sweden, Central Sweden samt Småland-Blekinge-Halland, en konferens 20–21 juni för att dela perspektiv mellan lokal, regional och EU-nivå om knäckfrågorna inför nästa programperiod och om hur framtidens regionalpolitik kan formas tillsammans.
Den 19–20 juni samlades experter från EU:s medlemsstater, NATO, EU:s utrikestjänst och EU-kommissionen för ett svenskt ordförandeskapsevent om militär mobilitet, på initiativ av North Sweden. På dagordningen stod frågor om Europas militära uppbyggnad och rörlighet – där Norden och de gränsöverskridande relationerna fick lite extra fokus denna gång.
Den 14–15 juni samlades ett 100-tal lokala, regionala och nationella politiker, forskare och experter från runt om i Europa i Luleå för ESPON-konferensen, det senaste i en lång rad evenemang som arrangerats i norra Sverige i samband med det svenska ordförandeskapet i EU. Fokus för konferensen med titeln “Territoriella perspektiv på grön industrialisering” låg på möjligheter och utmaningar för regioner och kommuner med grön industrialisering och hur norra Sverige kan dela med sig av lärdomar till resten av EU. På plats var bland annat representanter från Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten, Luleå och Skellefteå kommun.
24 maj 2023 Besök i Umeå av direktör inom EU-kommissionen
24 maj 2023 Kiruna blev samlingsplats för rymdaktörer från Sverige och EU
10 maj 2023 EU:s regionala ledare antar en Kirunadeklaration till stöd för Europas glesbefolkade regioner
27 apr 2023 Regionernas Europa möts i Kiruna
01 mar 2023 Konstnärlig frihet i fokus under EU-konferens i Umeå
18 jan 2023 Kiruna i rampljuset när det svenska EU-ordförandeskapet invigdes
16 jan 2023 Norra Sverige i fokus under utbildning för journalister
21 dec 2022 Sundsvall kommun klar som värdstad för konkurrenskraftsrådets attachéresa
20 dec 2022 North Sweden bjöd in de svenska Europaparlamentarikernas medarbetare till frukostmöte
20 dec 2022 Prioriteringarna inför det svenska EU-ordförandeskapet presenterade
08 dec 2022 North Sweden bjöd EU-korrespondenter på informationskväll inför att Sverige inleder EU-ordförandeskapet i Kiruna
23 nov 2022 Svenska ordförandeskapet i fokus under Europaforum Norra Sverige utökade rapportörsmöte
07 jun 2022 Flertalet möten i norra Sverige under kommande svenska ordförandeskapet i EU