EU-rapport om integration av immigranter
Rapporten avser immigranternas möjligheter att delta i det europeiska samhället. Detta utreds genom att titta på sex olika nyckelområden: tillgång till arbetsmarknad, återförening med familj, permanent uppehållstillstånd, politiskt deltagande, möjligheter till medborgarskap och skydd från rasism och diskriminering. Rapporten visar att möjligheterna till permanent uppehållstillstånd är goda i EU:s medlemsländer, men att betydligt mer kan göras för att öka både det politiska deltagandet och möjligheterna till medborgarskap.
Med undantag för Danmark ligger de nordiska länderna i topp i undersökningen, medan integrationen fungerar sämst i Lettland, Cypern, Österrike, Grekland och Slovakien. Undersökningen är inte ämnad att kritisera enskilda länder, utan för att ligga som underlag för diskussion om hur integrationen kan fungera bättre. För nuvarande uppskattas antalet icke-europeiska immigranter i EU till cirka 20 miljoner.
/Anna-Karin Lundström
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information